A webáruház hatékony működéséhez cookie-kat használunk, melyek segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát. 

Milyen egy tökéletes vágódeszka? #3 - késbarát

Ha strapabíró vágódeszkát szeretnél erősebb igénybevételhez, vagy egyszerűen sokáig akarod élvezni a fa vágódeszkád szépségét, akkor érdemes késbarát kivitelt választani! De mit jelent a késbarát kifejezés? Olvass tovább, megtudhatod…

 

A piacon népszerűek a fa vágódeszkák. Sokféle típus közül választhatunk. Gazdag a kínálat, választhatunk anyag, méret, vastagság, minőség, származás és ár szerint. Honnan tudjuk, melyik lesz számunkra tökéletes? Talán könnyebb kiválasztani a tökéletes vágódeszkát, ha ismerjük, hogyan készült!

 

Minden fa vágódeszka késbarát?

 

Nem. Ezért gondolkoztunk azon, mivel tudnánk jelezni a hagyományos fa vágódeszkák és a késbarát vágódeszkák közötti különbséget. Vágódeszka egyik is, másik is, mégis nagy a különbség! Ezt próbáltuk érzékeltetni ezzel az egyszerű, de új kifejezéssel, amit azóta már egyre többen használnak, mivel nem minden vágódeszka késbarát! A hangsúly az összeállításon van.. Sokkal összetettebb, aprólékosabb művelet egy késbarát fa vágódeszka készítése, mint egy hagyományos fa vágódeszkáé.

 

Fa vágódeszka hagyományos módon

 

Hagyományos fa vágódeszka gyártásakor az alapanyagot szálirányban szabjuk fel, és ragasztjuk össze, de akár ragasztás nélkül, egy fadeszkából is készülhet. A hagyományos vágódeszkát onnan ismered fel, hogy a felületén jól láthatók a farostok egymás mellett futó hosszanti szálai. Dédszüleink régi vágódeszkái így készültek. A képen a Random hagyományos vágódeszka, azaz tálalódeszka mintája látható. Jól kivehető a fa száliránya.

 

Hagyományos fa vágódeszka előnye: kedvezőbb ár, széles kínálat, könnyen beszerezhető

Hagyományos fa vágódeszka hátránya: közepesen ellenálló felület, rendszeresebb ápolást igényel

 

Woodlion hagyományos vágódeszkákat nemcsak a konyhai előkészítéshez, de falatozáshoz vagy tálaláshoz is használhatod! Creative, Rustic, Modern, Elegant, Random változatokban, különböző méretekben is elérhető. Kattints a kínálatért!

 

Tortillatekercs hozzávalói Woodlion Creative Oak Design tölgyfa vágódeszkán

Egy hagyományos fa vágódeszkán hamarabb láthatóak a vágásnyomok, ezért ajánlott gyakrabban ápolni, megújítani a felületét! Creative Oak Design vágódeszkán épp a mediterrán tortillatekercs hozzávalóit készítettük elő. A receptet itt olvashatod újra.

 

Nem titok! Így lesz a Woodlion vágódeszka a késed barátja! 

 

Késbarát vágódeszka speciális ragasztása

Késbarát kialakításnál a késnyomok sokkal később jelennek meg. Ennek oka, hogy gyártáskor néhány további műveletet végzünk a hagyományos módon előkészített vágódeszkán. Úgy szabjuk tovább, forgatjuk át és ragasztjuk a részeket, hogy a fa rostszálai a felületre merőlegesen álljanak. A részek összeillesztése mintától függően nagy precizitást igényel. Nagyon kreatív és izgalmas folyamat ez! A vágódeszka egyedi rajzolata lépésről-lépésre bontakozik ki a kezeink között.

 

Késbarát vágódeszka előnye: tartós, ellenálló, higiénikus felület

Késbarát vágódeszka hátránya: drágább a hagyományos vágódeszkánál (?) – Biztos így van?

 

A képen jól látható a fa kiforgatott blokkjainak egyedi mintázata a Modern Walnut Ribbon késbarát vágódeszkán. A késbarát kialakítás eredményeként a vágás során a késsel már nem vágjuk át a fa rostjait. Vágáskor a függőlegesen álló rostok szétnyílnak a kés pengéje nyomán, majd „öngyógyító” módon újból összezárnak. A tartós, ellenálló és szép felületen örömmel készítheted el te is a legfinomabb fogásokat! Kipróbálod?

 

Érezd a különbséget! Készítsd késbarát vágódeszkán az ételeidet! Válogass különböző, egyedi tervezésű és saját gyártású prémium fa vágódeszkáinkból!

 

Milyen egy tökéletes vágódeszka? sorozatunk előző cikkeit a #1 - praktikus és #2 - biztonságos linkekre kattintva újra elolvashatod!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek Késbarát