A webáruház hatékony működéséhez cookie-kat használunk, melyek segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát. 

Vágódeszka tudástár

Amit a vágódeszkákról tudni érdemes

 

Nem mindegy milyen vágódeszkát használok?


A feladat elvégzése szempontjából mindegy. Egy műanyag vágólapon vagy egy üveglapon is ugyanúgy felvághatod a húst, mint egy fa vágódeszkán. Abból a szempontból viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy a kés éle mennyire bírja az igénybevételt!

Az extra kemény felületek, mint a márvány és üveg, sajnos a kés élét hamar elkoptatják. Igaz, elég könnyen tisztán tarthatók. A műanyagot sokan azért részesítik előnyben, mert olcsó,  mosogatógépben is moshatják és könnyű. A műanyag felülete viszont könnyebben roncsolódik. A vágási mélyedésekből az ételmaradék is nehezebben eltávolítható, így nem higiénikus. Ha túl sok a sérülés rajta, ajánlatosabb a műanyag vágódeszkát eldobni.

Ez viszont a környezetre jelent terhet.

 

Elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a fából készült vágódeszkák a legpraktikusabbak a konyhában mind a tartósság, a higiénia, mind a környezettudatosság szempontjából. A WoodLion késbarát fa vágódeszkákon a kés kevésbé hagy nyomot és nem veszíti el könnyen az élét sem! Ráadásul a különböző ételek előkészítéséhez különböző stílusú, formájú, anyagú vágódeszkát választhatsz, akár több termékcsaládból is!

A vágódeszkák anyagválasztásának praktikus szempontjairól blogunkban bővebben itt olvashatsz.

 

Milyen egy késbarát vágódeszka?

A késbarát fa vágódeszka kíméletes a kés éléhez. A gyártásnál számít, milyen fafajból készül a vágódeszka, még inkább azonban, milyen technológia szerint. A késbarát vágódeszkáknál vágáskor a fa rostjai megnyílnak, majd a vágás végeztével újra összezárnak. „Öngyógyító” felületén kevésbé látszódik a vágás nyoma.

Erős igénybevételhez, vágásra és szeletelésre, vagy csak ha egyszerűen egy tartós fa vágódeszkát szeretnél, a  WoodLion késbarát vágódeszkákat ajánljuk! Ha egyszer kipróbálod, nagyon megszereted majd!

 

Mi a különbség a késbarát vágódeszka és a hagyományos vágódeszka között?

 


 

A "késbarát" elnevezést valójában azért találtuk ki a WoodLion vágódeszkáinkhoz, hogy jelezni tudjuk felétek, nem minden fa vágódeszka egyforma. A késbarát vágódeszkák sokkal ellenállóbbak és tartósabbak, mint a hagyományos fa vágódeszkák. Azóta már sokan használják ezt a jelzőt, egyre ismertebb a kifejezés.

De mi is a különbség a késbarát és a hagyományos fa vágódeszka között? Késbarát kialakítású vágódeszkának az extra erős igénybevételnek megfelelő, a vágásnak ellenálló felületű termékeket hívjuk. A speciális kialakításnak köszönhetően nemcsak a felület lesz tartósabb, de a konyhakést is jobban kíméli a munka során. Így lesz a vágódeszka a kés barátja! Bár a hagyományos vágódeszkákon is remekül lehet vágni és szeletelni, felületük közepesen ellenálló, így a vágás hamarabb nyomot hagyhat. 

Ha igazán ellenálló, tartós vágódeszkát szeretnél, keresd a WoodLion késbarát vágódeszkákat!

 

Melyik fa a legjobb a vágódeszkához?
 

Legajánlottabbak a sűrű, keményfa fajok, mint a juhar, a dió és a cseresznye, mivel ezek a fafajok elég kemények és ellenállók, a szerkezetük is tömör. A WoodLion termékcsaládokból a Modern, Random, Elegant és Rustic vágódeszkákat ezekből terveztük elsősorban. Creative és Nature termékcsaládjainkban további fafajok, mint bükk, tölgy, kőris, akác és egyéb egzotikus fajok is megjelennek. Ezek a fafajták is nagyon jók a vágódeszka készítéséhez. A puhább fafajtákat, mint a fenyőt nem ajánljuk, mert a vágások hatására hamarabb tönkremegy a felülete.

 

Hány vágódeszkának kell lennie egy konyhában?

WoodLion ajánlásunk szerint jó, ha legalább két vágódeszkát használsz: egyet a nyers húshoz, s egy másikat az egyéb élelmiszerek előkészítéséhez, aprításához. Ez tényleg nagyon fontos, hogy elkerüld a fertőzést, és a húsfélék okozta betegségeket. A különböző munkálatok azonban más méretű, kivitelű vágódeszkát igényelnek. Így nem biztos, hogy neked elég lesz kettő vágódeszka.

Szakemberek tanácsa szerint minden ételféléhez külön vágódeszka kellene. Ez persze már sokkal inkább vonatkozik a nagyüzemi konyhákra, ahol fontos szempont az élelmiszerbiztonsági előírások betartása is.
Nem fából készült vágólapoknál a HACCP szerint általánosan elfogadott színkódok: Piros-nyershús; Sárga-felvágottak, főtt és sült hús; Kék- hal és tenger gyümölcsei; Barna-földes áru; Zöld- zöldség, gyümölcs; Fehér- napiáru, tejtermék (kenyér, kifli, szendvics, sajt); Rózsaszín – különböző allergiákra készített ételekhez. 

A Woodlion termékcsaládok úgy lettek megtervezve, hogy mindenki megtalálja a stílusa és főzési szokásának megfelelő méretű, formájú és kialakítású fa vágódeszkáit! Te megtaláltad már a kedvenceidet?

 

Milyen egy tökéletes vágódeszka?


A tökéletes vágódeszka először is megfelelő méretű, elegendő munkafelületet biztosít, hogy kényelmesen dolgozhass rajta. Legyen stabil, ne csúszkáljon! WoodLion vágódeszkák stabilitását a fa tömege, a termékek mérete is biztosítja. Az alján elhelyezett szilikon talpak pedig megakadályozzák, hogy elmozduljon. A tökéletes vágódeszka felületén kevésbé marad nyoma a vágásnak, ugyanakkor nem  veszi el a kés élét sem! Könnyen tisztítható, higiénikus, antibakteriális felülete van. A WoodLion késbarát vágódeszkák természetes olajokkal kezelt felülete ellenálló a megfelelő, rendeltetésszerű használat mellett.

A felsoroltakon túl több szempontot is érdemes megvizsgálni, hogy te is megtaláld a tökéletes vágódeszkád! Ha kíváncsi vagy a szempontokra, olvasd el a Woodlion blog aktuális sorozatát arról, milyen egy tökéletes vágódeszka!

 

Mire figyeljek a vágódeszka használatakor?


Mindig az adott munkának megfelelő vágódeszkát használj! Legyen optimális a mérete, hogy kényelmesen dolgozhass rajta! Legyen stabil, de ha kell, könnyen mozgatható! Használat után ajánlatos rögtön elmosogatni a vágódeszkát langyos folyó vízzel, így nem szárad rá az ételmaradék, a felület higiénikusan tartható! 

 

 

Soha ne áztassuk, és ne tegyük mosogatógépbe a fa vágódeszkát, mert a fa rostjai felszívják a vizet, majd megszáradva vetemedhet és elveszítheti formáját! Figyelj arra, hogy a megtisztított, folyó vízzel átmosott vágódeszkát mindig töröld szárazra és hagyd teljesen megszáradni! Tárold olyan helyen, hogy mindig kéznél legyen, és lehetőleg minél jobban járja a levegő! Késbarát vágódeszkához és hagyományos vágódeszkákhoz különböző deszkatartókat kínálunk. 

 

Hogyan tisztítsam a fa vágódeszkát?

Minden használat után a fa vágódeszkáról alaposan távolítsd el a maradékot, majd mosd le folyó meleg vízzel. Mosogatószernél semmiképpen se használj erősebb vegyi anyagot! Soha ne álljon vízben és ne tedd mosogatógépbe se, mert vegyszerekkel telítődik és deformálódik. Környezetbarát megoldás, ha sóval és citromlével dörzsöljük át a felületet, majd leöblítjük. Konyharuhával töröld át, majd hagyd még a levegőn tökéletesen megszáradni, lehetőleg függőleges helyzetben.

 

Mosható-e a fa vágódeszka mosogatógépben?


A fa vágódeszkák nem moshatók mosogatógépben. WoodLion fa vágódeszkák és fa termékek garanciája érvényét veszíti, ha mosogatógépben tisztítod, vagy áztatod. A hosszabb ideig tartó hő- és vízhatás a fa deformálódását okozza.

 

Kell ápolni a fa vágódeszkát?


Ha megbecsülöd, és vigyázni szeretnél rá, mindenképpen. Sokat tettél a vágódeszkád élettartamáért, ha betartod a használatára vonatkozó javaslatainkat. Ha használat után langyos vízzel azonnal megtisztítod, nem áztatod, és szárazon tárolod, sokáig szép és higiénikus lesz a vágódeszkád!

A tisztításhoz jó, ha inkább természetes anyagokat használsz, mint a citrom, a só, vagy az ecet. Ezek fertőtlenítik is a felületet. A WoodLion vágódeszkák felülete olajozott és méhviasszal kezelt. Ápolásként természetes olajat, vagy méhviaszt ajánlunk, mellyel könnyedén áttörölheted és felújíthatod a megtisztított felületet.

 

 

Milyen gyakran kell a vágódeszka felületét kezelni?

 

Gyakori használat mellett 4-5 hetenként érdemes megújítani olajjal vagy méhviasszal a vágódeszka felületét. A méhviasz ápolja, a vízzel szemben ellenállóbbá teszi és a színét is megújítja. Fontos, hogy mindig tiszta és száraz vágófelületet kezelj! Ápoláshoz olajat, méhviaszt hamarosan boltunkból is rendelhetsz!

 

Nem tartalmaz a vágódeszka mérgező anyagokat?

 

Nem. A WoodLion vágódeszkák készítésénél csak természetes, környezetbarát anyagokat használunk, így a vágódeszka élelmiszerekkel érintkezhet. A felhasznált kiváló minőségű ragasztó tanúsítvánnyal rendelkező márka. A felületet szintén olyan természetes olajokkal, méhviasszal kezeljük, mely minőségét és élélmiszerbiztonságát a gyártó szavatolja.

 

Rendelhetek egyedi gravírozással is Woodlion vágódeszkát?


Igen, termékeink egyedi gravírozással is rendelhetők felár ellenében. Egyes termékek akár ajándék gravírozással is elérhetők. A gravírozás díjáról érdeklődj személyesen, kérj ajánlatot!

Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni a gravírozáskor:

A késbarát vágódeszkák munkafelületét nem ajánljuk, hogy gravíroztasd, mert az étel belerakódhat a marási hézagokba. Személyessé teheted, ha az aljába, vagy egészen a szélére kéred az egyedi feliratot. 

Nászajándéknak, házassági évfordulóra, születésnapra, egyéb évfordulókra szánt fa vágódeszka gravírozásánál számolni kell azzal, hogy a használat során a gravírozás megkopik, halványul. Megoldás lehet ebben az esetben például egy mindkét oldalán használható vágódeszka, aminek nem a gravírozott felét használja az ajándékozott, vagy egyéb fa tároló, dekorációs jellegű fa tárgy!

 

Nem találtál választ minden kérdésedre? Keress bennünket, örömmel segítünk!